Skip to content

Herpangina: Cauze, simptome, tratament.

Am auzit recent de aceasta infectie virala, dar nu am dat prea mare importanta pana cand, din senin acum 2 zile, copilul a facut febra 39,2. Am sunat medicul pediatru si mi-a recomandat sa ii monitorizez temperatura si sa ii dau antitermice la 8 sau 4 ore, dupa caz. Fiind o ora tarzie singura solutie era sa mergem la spital, dar instinctul imi spunea ca nu e nimic atat de grav. Starea lui generala era buna, era vioi, nu a varsat, tegumentul era normal colorat, a mancat normal.

Ce este mai exact herpangina?

O infectie virala foarte contagioasa, cauzata de enterovirusuri sau Coxsackie virus tip A sau tip B, frecvent intalnita la copiii mici, dar mai ales la cei cu varste intre 3-8 ani, prescolari si scolari. In cazul copiilor din colectivitati sansele sa intre in contact cu herpangina sunt mai ridicate, dar la fel de bine se poate transmite in parc, la mall, la super market, in tramvai. Aceasta se transmite pe cale digestiva, fecal – orala, dar si pe cale respiratorie.

La copiii din colectivitati se transmite prin jucarii linse de mai multi copii sau linse de unul si atinse de ceilalti si apoi mana dusa la gura. Spalatul pe maini cat mai des inainte si dupa masa, limiteaza oarecum raspandirea virusuilor fecal-orale. Asta nu inseamna ca scade complet riscul contaminarii, deoarece aceasta se transmite si prin tuse sau stranut.

Care sunt primele simptome ale herpanginei?

Boala debuteaza cu febra inalta, 39-40 grade. Pe pilierii amigdalieni si la nivelul faringelui apar leziunile tipice (bube rosii). Aceste leziuni sunt extrem de dureroase, iar stock-photo-people-cold-childhood-child-boy-kid-thermometer-bad-feeling-86bfe2b6-b873-442f-934d-aa1fcb051ec2unii copii nu pot inghiti zile intregi, uneori nici saliva, iar riscul de deshidratare duce la internarea pacientului. Boala in sine nu necesita internare. Tratamentul se poate urma cu usurinta acasa, dar in cazul pacientilor deshidratati internarea este necesara pentru rehidratarea acestora.

Pana azi am crezut ca boala mana-gura-picior este herpangina, dar se pare ca nu e asa. Medicul ne-a spus ca sunt asemanatoare, dar in herpangina lipseste eruptia cutanata la nivelul membrelor, talpilor sau palmelor.

Hrana de baza pentru copiii afectati este in general laptele, deoarece nu pot inghiti solidele din cauza durerilor provocate de leziuni.

Cum tratam herpangina?

Herpangina este un VIRUS, NU se tratează cu antibiotice!

In majoritatea cazurilor trece de la sine. Medicamentele ca Tantum verde si spray-ul antiviral ajuta mai ales ca leziunile sunt in gat. Se administreaza si antitermice pentru combaterea durerii si a febrei. Hidratarea este extrem de importanta.

Doar medicul este in masura sa va recomande medicamentele necesare si cantitatea in functie de varsta si kilogramele copilului. 

Uneori pot aparea si efecte secundare ale bolii: dureri abdominale, diaree, greata, varsaturi, foarte rar convulsii. De aceea trebuie sa ii urmarim atent si la orice semn de alarma sa mergem la medic.
Noi suntem in a treia zi de tratament si febra continua sa creasca. In continuare ii dau antitermice la 4 ore pentru ca deja in a 5 a ora febra sare de 39. Ne-a vazut si azi medicul, starea lui generala este in continuare ok, doar febra ne tine in alerta.
Herpangina este intalnita in perioada verii.
Perioada de incubatie a acesteia poate fi intre 7-14 zile si de cele mai multe ori este asimptomatica, deci copilul va putea fi purtator si o va putea transmite si altor copii.
Multa sanatate micutilor!
Nu uita sa dai un share ca sa vada si alti parinti aceste informatii!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: