Skip to content

Azi este ziua noastra! 8 Martie!

Azi este ziua noastra, a mamelor, a femeilor, dar cum s-a ajuns la declararea acestei zile pentru recunoasterea drepturilor femeii?

Ziua de 8 martie reprezinta recunoasterea drepturilor femeilor ca urmare a miscarilor sociale de acum 110 ani ale muncitoarelor din industria textila din New York.

Prima data a fost desemnata pe 28 februarie 1909 de Partidul Socialist din SUA ca o amintire a grevei din 1908 din New York. In 1910 Internationala Socialista reunita la Copenhada, a decis declararea unei zile internationale a femeii, dar nu s-a stabilit o data exacta si in Austria, Danemarca, Elvetia si Germania s-a sarbatorit pentru prima oara pe 19 martie.

In 1917, in a opta zi a lunii martie a avut loc greva femeilor de la Uzina Putilov din Petrograd, care cereau incheierea razboiului si inlaturarea Tarului, iar din 1921 – 8 martie devine sarbatoare oficiala in Uniunea Sovietica. stock photo, women, sign, inspiration, text, crowd, words, quote, signs, quotes, motivation, protest, march, inspirational-quote, activism, motivational-quote, words-in-the-wild, words-of-motivation, woman-march

Din anii ’70, Ziua femeii a luat amploare pe plan international. ONU a sarbatorit pentru prima oara Ziua Internationala a Femeii pe data de 8 martie, in anul 1975, ca urmare a Anului International al Femeii, iar din 1977 a incurajat toate tarile din lume sa adopte aceasta zi, ca zi pentru drepturile femeii.

 

De-a lungul acestei zile s-au intamplat multe. Printre cele mai spectaculoare petrecandu-se in Iran, in 1982, cand femeile au facut unul dintre cele mai curajoase gesturi – si-au dat la o parte valul care le acoperea fata, intreaga zi.

In Marea Britanie, 8 martie este o zi in care au loc marsuri în favoarea libertatilor femeilor si au loc diverse întruniri.

 

Dupa divizarea blocului comunist, 8 martie a capatat un aspect comercial.

Azi, noi femeile, primim flori, cadouri, felicitari! Stone Artwork

Ziua noastra este in fiecare zi, dar azi trebuie sa profitam putin mai mult!

Tu cum sarbatoresti aceasta zi?

#Cand este ZIUA MAMEI?

In Romania a fost declarata sarbatoare publica si este sarbatorita in prima duminica a lunii mai, inca din anul 2010.

Ce mai scriu de ziua Mamei sau pana atunci? Da Like pe facebook, aici  ca sa afli prima!

Va imbratisez!

Sa aveti o zi asa cum va doriti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: