Skip to content

Cine e de vina?!?

Pe asta nu v-am spus-o si nici nu aveam de gand, dar azi m-am razgandit. Va spun pana la final si de ce ­čÖé

Zilele trecute mergeam cu bebe spre casa, iar la o intersectie mare, semaforizata, am trecut pe culoarea verde a semaforului.

Nu stiu cum de m-am uitat in dreapta si am vazut masina de pompieri venind destul de grabita spre mine. Am franat brusc, dar carosabilul fiind umed si intrand si ABS-ul am patinat. Unde m-am oprit? La 10-15 cm de masina aceea mare si rosie care nu a avut nici macar o secunda intentia sa franeze.

Oare era in misiune? Iar daca era in misiune de ce avea doar semnalele luminoase puse in functiune si totusi a trecut pe culoarea rosie in conditiile in care legea prevede ca au prioritate daca au semnalele luminoase si sonore pornite?

De ce m-am hotarat sa povestesc?

Azi, mergand catre dentist – de data aceasta singura in masina, vad din spate salvarea. Am vazut-o, nu am auzit-o pentru ca si ei faceau economie de sunet. Trag pe dreapta, pun avariile si ii las sa treaca. La nici 20 m in fata era o trecere de pietoni. Salvarea claxoneaza si trece cu viteza destul de mare printre pietonii destul de panicati, care au ramas blocati in locul in care se aflau.

Daca pompierii ar fi intrat in masina mea, era vina mea. De ce? Pentru ca se presupune ca au prioritate. De ce nu aveau semnalele sonore aprinse ei stiu, dar se pare ca nu le pasa. Oare cat de mare era urgenta daca isi permit sa riste sa intre in coliziune cu un alt autoturism pe drum si sa nu mai ajunga la locul faptei, ci la politie?

Dar salvarea, oare ce urgenta avea incat sa isi permita sa calce (Doamne fereste) un pieton si la fel sa nu mai ajunga la urgenta spre care mergea?

Sunt atat de multe treceri de pietoni amplasate dupa o curba, sunt atatia (nu eu) conducatori auto care merg cu muzica tare, persoane in varsta care nu pot grabi pasul pe trecere pentru ca nu le permite conditia fizica, persoane cu probleme de auz sau copii, oarecum inconstienti, care merg cu castile in urechi si asculta muzica.

De ce salvarea, pompierii sau politia nu pot incetini macar in astfel de intersectii sau la trecerile de pietoni pentru a se asigura si ei ca au fost vazuti, ca de auzit nu se pune problema – am stabilit deja – ei fac economie de sunet.

Daca ranesc o persoana pe drum sau fac un accident este clar ca nu mai ajung la timp la ÔÇťurgentaÔÇŁ. Daca nu incetinesc pentru a se asigura, nu castiga mai mult de 2-3 minute pana la destinatie. Intr-adevar, 2-3 minute pot uneori sa faca diferenta intre viata si moarte, dar acele 3 minute, din cauza nerespectarii in totalitate a legislatiei, pot face victime colaterale. Si unde se ajunge? Mai multe victime si atat.

Pietonii trebuie sa se asigure si in nici un caz sa nu aiba castile in urechi pentru a putea observa astfel de autovehicule cu prioritate.

Soferii nu trebuie sa asculte muzica tare, sa vorbeasca la telefon sau sa dea mesaje pentru a putea observa autovehiculele cu prioritate.

La impactul cu un astfel de autovehicul, intotdeauna ei sunt nevinovati.

Si ei trebuie sa respecte legislatia pentru a evita posibile nenorociri. Dar cine sa ii sanctioneze?

Ce spune in legislatie??

Potrivit prevederilor art. 37 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice,

,,(1) Conduc─âtorii de vehicule sunt obliga┼úi s─â opreasc─â imediat, pe acostament sau, ├«n lipsa acestuia, c├ót mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, ├«n sensul de deplasare, la apropierea ┼či la trecerea autovehiculelor cu regim de circula┼úie prioritar─â care au ├«n func┼úiune mijloacele speciale de avertizare luminoas─â de culoare ro┼čie ┼či sonore.

(2) Conduc─âtorii de vehicule sunt obliga┼úi s─â reduc─â viteza, s─â circule c├ót mai aproape de marginea drumului ├«n sensul de deplasare ┼či s─â acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circula┼úie prioritar─â care au ├«n func┼úiune mijloacele speciale de avertizare luminoas─â de culoare albastr─â ┼či sonore.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: