Skip to content

Copilul in cea mai buna varianta a lui

Cristofor Columb a navigat spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre Asia, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, America. (Wikipedia) Pentru el a fost o descoperire “norocoasa”. In mijlocul oceanului daca schimbi cursul corabiei cu un singur grad, vei ajunge intr-un port diferit fata de cel unde trebuia sa ajungi initial (la mii de mile distanta).
Ce legatura are Cristofor Columb si cum ma poate ajuta “patania” lui sa imi rezolv problemele ca parinte?

Daca eu imi educ copilul asa cum o fac restul parintilor sau majoritatea parintilor, “ca la carte”, am toate sansele ca si copilul meu, in postura de adult, sa fie la fel ca al lor.photo-1472068996216-8c972a0af9bd

Ce vad zi de zi in jurul meu? Parinti care au parte de refuzuri din partea copilului, neintelegeri, nervi, conflicte de tot felul, lipsa de comunicare.

Daca nu sunt atenta la nevoile lui si ma concentrez sa il educ “asa cum trebuie” sau asa cum a facut vecina, am toate sansele sa pierd din vedere lucruri importante si cand va ajunge adult sa aiba stima de sine redusa, sa fie rebel sau in cealalta extrema – obedient, neimplinit, iresponsabil, dependent de ceilalti, incapabil sa ia decizii singur (lista ar putea continua).pexels-photo-316465.jpeg
Ce trebuie sa fac eu? Ce a facut si Cristofor Columb – sa schimb cursul macar cu 1 grad – iar sansele ca el sa aiba o destinatie diferita ca adult sunt mari. Asta depinde doar de mine. Fiecare copil este diferit si are nevoi diferite. Trebuie sa ii inteleg nevoile si sa i le indeplinesc, dar intr-un mod corect, constructiv. Asta nu inseamna ca o sa ii fac toate mofturile chiar daca nu sunt de acord cu ele.
 Trebuie sa il invat sa fie increzator in el, cu stima de sine crescuta, sa fie responsabil si sa se descurce singur – fara sa depinda de nimeni.

In primul rand comunicarea este cheia succesului. Atat pentru el cat si pentru noi ca parinti va fi o calatorie mai placuta daca exista comunicare pentru ca ne vom intelege mai bine unul pe celalalt, ne vom intelege mai bine unul cu celalalt, vom diminua certurile, ne vom enerva mai putin.

Trebuie sa imi ghidez copilul sa ajunga cea mai buna varianta a sa, nu sa fie o copie a copilului vecinei. pexels-photo

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: