Skip to content

Relatia Tata-Fiu

Sunt oarecum constienta ca puiul meu va fi influentat pe viitor mai mult de sotul meu decat de mine, chiar daca nu imi place sa recunosc 🙂

Tatal reprezinta principalul model masculin. El este cel care sta la baza formarii personalitatii copilului.

Baza relatiei se concretizeaza inca de la prima copilarie.

Cand am nascut, sotul meu a fost prima persoana care a tinut minunea in brate. Eu inca eram pe masa de operatie cand ei doi s-au intalnit. Suntem de parere ca tatal trebuie sa participe activ in toate etapele cresterii unui bebelus, sa il ia in brate inca din primele clipe de viata, sa ii vorbeasca, sa ii ofere gesturi calde. Cand ne-am intors acasa, cu mari emotii il punea pe pieptul lui in fiecare zi, il lua in brate, vorbeau amandoi. Noul membru al familiei trebuia sa se obisnuiasca si cu tatal lui, in egala masura. Ii faceam baita impreuna si il schimbam amandoi. Acum suntem mari (maine-poimaine implineste 7 luni) si deja avem alt tip de activitati. Atat cu mine cat si cu tati se joaca, rade, ne mangaie, se ghemuieste in bratele noastre. Daca un maine trebuie sa plec de acasa cateva ore, o pot face linistita. Cel mic este invatat cu amandoi. Nu plange daca ramane cu tati, nu ramane nici flamand pentru ca tati stie sa ii faca si laptele, se joaca impreuna jocuri recomandate pentru 6+, iar de schimbat nu mai vorbesc. Se descurca de minune si singuri.

In timp, cand bebelusul va creste, stim ca tati trebuie sa isi faca un program impreuna cu el pentru jocuri de baieti (fotbal) sau sporturi de contact, sa iasa impreuna la masa, la un film sau la o plimbare in parc.

Stiu si ca eu trebuie sa profit cat mai mult acum, cand inca este mic. Nu cred ca o sa isi doreasca prea mult sa mearga cu mine la shopping, sa plimbam catelul sau sa ne tundem 🙂 Nici in parc nu cred ca va fi foarte incantat sa iasa cu mami. Mami care il pupa si il alinta intr-una.

Credem ca este esential ca tati sa creeze o maniera relaxata de relationare cu el pentru ca la pubertate acesta sa aiba incredere in tatal sau si sa poata vorbi despre orice cu el. Nu cred ca va veni sa imi spuna mie probleme de “barbati”. Pentru cel mic, ca pentru mine mereu va fi puiul meu mic, va fi mai usor sa devina independent avand compania constanta a tatalui sau in care are incredere si care il sfatuieste la orice pas. Tatal sau va fi un exemplu pentru el, mai ales in adolescenta. Adolescenta este stadiul de dezvoltare crucial pentru viitorul barbat. De aceea tati trebuie sa fie mereu un bun exemplu.

Pentru a dezvolta o legatura benefica tata-fiu este foarte important sa aiba activitati comune. Aceasta este modalitatea principala prin care tatal ii arata viitorului barbat ca ii pasa de el. Cand un tata isi sacrifica timpul liber pentru a merge la un meci cu fiul, la un film sau pentru o plimbare in parc unde au loc discutii “ca intre barbati”, ii demonstreaza practic cat de importanta este pentru el relatia cu fiul sau.

Orice baiat are o nevoie profunda de a fi confirmat de tatal lui. Are nevoie sa se formeze cu incredere in sine, care sa il ajute sa lupte si sa reuseasca in tot ce si-a propus. Tanarul trebuie sa stie ca tatal lui este multumit de el pentru ceea ce este, nu pentru ce face. Distanta si raceala le va submina increderea.

Si cand ma gandesc cat de tare mi-am dorit baiat, nu fata. Nu m-am gandit inainte ca baiatul va fi mai atasat de tata decat de mine. Daca nu stiu sa fac codite impletite asa imi trebuie.

E totusi cam devreme sa ma gandesc la adolescenta, stiu, dar timpul trece atat de repede.

„Comunicarea permanentă între tată și fiu îi va transmite mesajul că este important și iubit. Iată valorile pe care le va transmite, la rândul său, copiilor lui și le va asigura condiția pentru reușită.“             ( Roland Warren)

1 Comment »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: