Skip to content

Autodiversificare sau diversificare clasica

Inca de cand am aflat ca sunt insarcinata am inceput sa ma informez atat despre schimbarile din timpul sarcinii, dar si de  perioada urmatoare nasterii – diversificarea bebelusului.

Timpul trece foarte repede. Ieri parca eram insarcinata in 8 saptamani si azi m-am trezit in fata faptului implinit – 6 luni- si trebuia sa iau o hotarare.

photo-1498837167922-ddd27525d352

 

M-am documentat despre ambele metode si recunosc: mi-a placut de la inceput ideea unui copil independent, mi-am dorit ca bebelusul meu sa manance atat cat vrea, atunci cand vrea, fara sa fac avioane ca sa deschida gurita si sa il indop cu ce cred eu ca trebuie sa manance. DAR, am hotarat sa il las pe el sa decida ce metoda alegem.

Chiar daca are doar 6 luni, este foarte inteligent. Nu ca este al meu, dar am ajuns la concluzia ca nici macar un bebelus nu trebuie subestimat. 🙂

Inca de la 4-5 luni a inceput sa “ceara” ceea ce isi doreste si sa refuze ceea ce nu ii convine(aici nu ma refer la mancare).

Cand am hotarat sa trecem la solide, am pregatit si un morcov pasat pe langa alimentele finger food pentru autodiversificare. Prima incercare a fost sa ii dau cu lingurita, dar a refuzat-o din prima. Nu a vrut sa deschida gura, in schimb intindea mana sa i-o dau lui. Asta am si facut!

Nu, nu a dus lingurita la gura, a ajuns pe jos in mai putinde 3 secunde. Apoi i-am pus alimentele taiate finger food pe tavita si chiar daca nu le-a dus la gurita, macar a fost mai interesat de ele (dar despre prima noastra saptamana am povestit intr-un alt articol- Vezi Prima saptamana de autodiversificare).

Fiecare dintre noi ne cunoastem copilul mai bine decat orice medic, carte sau alte mamici si bineinteles fiecare copil este diferit si are preferintele lui. Nimeni in afara de mama nu sta 24/24 cu el ca sa stie ce personalitate are, ce ii convine si ce il deranjeaza.

Nu am aplicat metoda BLW doar pentru ca asa facea vecina, prietena sau colega de la munca. Daca as fi considerat ca el nu e pregatit pentru BLW sau daca nu se descurca as fi mers pe  diversificarea clasica.

Daca nu as fi putut fi prezenta la fiecare masa, cu siguranta as fi ales metoda de diversificare clasica. Nu as putea lasa bona sau bunica sa ii dea alimente finger food copilului meu. Riscul de inec la ambele este destul de ridicat. Pe cele pasate “le ajuti” sa isi gaseasca traiectoria cu un pic de apa, dar pe cele care se rup bucati mari nu prea ai cum.

Daca si copilul tau este interesat sa exploreze tot ce ii pica intre degetele, atunci cred ca ar trebui sa il asculti.

Dezavantajul autodiversificarii: MIZERIA!!! Si nu este deloc de neglijat. Atat bebelusul, scaunul, cat si imprejur pe o circumferinta de aproximativ 2 m vei gasi alimentele care erau pe tavita cu doar cateva secunde inainte.

Probabil ambele variante au plusuri si minusuri, dar cu siguranta la ambele ai nevoie de:

 Rabdare! Rabdare! Rabdare! 

Da-mi like pe Facebook aici sa stii cand si ce mai postez!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: